Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3166 of /home/vanwe22/domains/sensarchitecten.be/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/vanwe22/domains/sensarchitecten.be/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 569 of /home/vanwe22/domains/sensarchitecten.be/public_html/includes/menu.inc).

FAQ

Wat doen wij / wat doet een architect?

Vanaf de verplichte aanstelling van een architect als onafhankelijk raadsgever van de bouwheer, zijn de taken van de architect steeds verder uitgebreid geweest. De architect is niet alleen de "ontwerper" van uw woning, maar helpt de bouwheer doorheen de vele administratieve verplichtingen en staat hem bij wanneer belangrijke beslissingen worden genomen. Voor een volledig overzicht van de taken van een architect kan u steeds bij ons terecht voor een vrijblijvend kennismakend gesprek.

Hoe gaat SENS architecten te werk?

Ons team van drie creatieve architecten werken een voorstel op maat uit.... tot u tevreden bent. Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen in bouwmaterialen nauwlettend op de voet en zijn bereid onze kennis na een grondige doorlichting te verwerken in onze concepten. Onze aandacht spitst zich voornamelijk toe op energiezuinige, duurzame en prijsbewuste concepten.

Wat is een woning of verbouwing “op maat”?

Hierbij vraagt u een architect om een huis te ontwerpen dat precies tegemoetkomt aan uw persoonlijke wensen. Voor de realisatie slaan de bouwheer en de architect de handen in elkaar. De uitvoering van de werken wordt daarna toevertrouwd aan één of meer aannemers. Deze formule is in ons land het meest gebruikelijk. De architect ontwerpt uw woning, controleert de uitvoering van de werken en begeleidt u gedurende het volledige bouwproces. De architect fungeert hier als uw persoonlijke raadgever. Deze formule vereist daarom een echte vertrouwensrelatie. U als bouwer behoudt de vrijheid om zelf het budget te beheren en de aannemer(s) te kiezen.

Duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan de woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen.
Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt. Wij helpen u deze keuzes te maken op een economisch/ecologisch verantwoorde manier.

Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan de woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen. Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt. Wij helpen u deze keuzes te maken op een economisch/ecologisch verantwoorde manier.

Ik wil met SENS architecten werken, wat is de volgende stap?

Goed om te horen! Jammer genoeg kunnen we niet onmiddellijk van start gaan met onze diensten! We geven graag elke klant dezelfde service die hij ook verdient van een architect.
Om onze logistiek van het kantoor optimaal te houden, zijn er wachttijden ontstaan; we trachten je zo goed als mogelijk te informeren wanneer een eerste voorontwerp kan aangevat worden!

Traditionele bouw versus houtskeletbouw

Wij kunnen de hamvraag voor u oplossen of er moet gekozen worden voor traditionele bouw of houtskeletbouw. De keuze is uiteraard zeer persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Ons team heeft ervaring in beide bouwmethodieken en kan u hierin begeleiden.

Is een veiligheidscoördinator verplicht?

Bij elke bouwactiviteit (nieuwbouw, renovatie, onderhoud, herstellingen, etc. ) van welke omvang de werken ook zijn, is een coördinator verplicht, wanneer de bouwwerken worden uitgevoerd door 2 of meer verschillende aannemers. Het heeft geen belang of deze aannemers gelijktijdig of na elkaar op de bouwplaats aanwezig zijn.Tenzij dat met zekerheid vaststaat dat de werken zullen worden uitgevoerd door één en dezelfde aannemer is men vrijgesteld van een veiligheidscoördinator.

Wat is energieprestatieregelgeving (EPB)?

Sinds 1 januari 2006 is de energieprestatieregelgeving van kracht, ook bekend als EPB (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Het doel van deze wetgeving is te komen tot een betere isolatie en ventilatie van je woning, met als doelstelling het verminderen van de CO2-uitstoot. Energiezuinig bouwen en verbouwen start bij het ontwerp en eindigt bij de ingebruikname van de woning. Reeds bij het ontwerp moet de architect rekening houden met de voorwaarden van de EPB.

Is een energieverslaggever bij renovatie of verbouwingswerken verplicht?

In geval van een renovatie of verbouwingwerken is de EPB regelgeving enkel van toepassing indien voor de verbouwing de tussenkomst van een architect en een stedenbouwkundige vergunning vereist zijn. De regelgeving is enkel van toepassing op de nieuwe delen / te vernieuwen delen van het gebouw.

Hoelang duurt een verbouwing / nieuwbouw?

Vanaf de start van het voorontwerp / het opmeten van de bestaande woning moet u rekening houden dat u ongeveer 2 jaar onderweg bent met ons.
De fase van voorstudie tot en met de voorbereiding van de omgevingsvergunning dossier duurt gemiddeld 3 à 4 maanden.
Afhankelijk van het type vergunning (bouwaanvraag, melding, vrijstelling), kan de goedkeuring van de vergunning tot 150 dagen in beslag nemen.
Na het gunstig advies moet er nog 35 dagen gewacht worden alvorens de eerste vergunningsplichtige werken van start mogen gaan.
Afhankelijk van het type bouwwerken (uitbouw / nieuwbouw / grondige renovatie), duurt het bouwproces ongeveer 6 à 10 maanden.

Totaalaannemer of aparte aannemers

Wij hebben ervaring met beide zowel totaalaannemers als aparte aannemers:
Een belangrijk standpunt is dat je als bouwheer mee betrokken bent in de bouw: De bouwheer bepaalt welke aannemers worden gekozen. Als er wordt gekozen voor een totaalaannemer, ontlast die de bouwheer van een groot deel van de taken in het gehele bouwproces;
Dit is de coördinatie tussen de verschillende aannemers. Dit is vaak zenuwslopend, zeker in de fase van de afwerking, daar komen sommige aannemers tegelijkertijd. Samen met de architect stellen we vooraf een ideale volgorde van de werken op (de planning);

Uiteraard moeten de verschillende aannemers kunnen volgen en aansluiten. Als er vertraging optreedt door één aannemer, moet de bouwheer de andere bouwpartners verwittigen van deze vertragingen.
Als er wordt gekozen voor een totaalaannemer is er maar één aanspreekpunt; Dit vergemakkelijkt de taak van de bouwheer, maar kost algemeen meer dan aparte aannemers;
De hoofdaannemer zal op zich alle gevraagde taken communiceren aan zijn onderaannemers.
Wij begeleiden onze klanten van A tot Z en zullen ongeacht de keuze van aannemers, de planning trachten mee te sturen, zodat de werken op een vlotte manier correct kunnen verwezenlijkt worden.

Wat is een sleutel-op-de-deur woning?

Indien u kiest voor een kant-en-klaar huis, kan u een standaardhuis kopen bij een "promotor", die meestal zelf de architect kiest of voorstelt. Deze architect werkt in opdracht van de promotor waardoor hij het in sommige gevallen moeilijk zal hebben om uw belangen als toekomstige eigenaar te verdedigen. Om uw belangen te verdedigen raadt de Orde van Architecten u aan zelf een onafhankelijke architect van uw keuze te raadplegen. Deze "als raadgever optredend architect" handelt totaal onafhankelijk van de promotor en staat u terzijde van bij het ondertekenen van het bouwcontract tot aan de oplevering van de werken.

Juridische info: Orde van Architecten - Vlaamse Raad Provincie Vlaams-Brabant

Gedragscode: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten.

Expertise bij aankoop, nieuwbouw en verbouwingen

Indien u een woning wil aankopen, verbouwen of renoveren, maar eerst een expert ter plaatste wil om de zaak grondig te bekijken, kan u beroep doen op de diensten van een expert.
Voor deze dienst verwijzen we u graag door naar Van Welden & Partners die een deskundig mondeling of schriftelijk advies kan geven over alle facetten van de woning:

- Controle draagstructuur, isolatiegraad en materialen die aan vervanging toe zijn.
- Advies op esthetisch en structureel vlak.
- Schatting van de waarde van de woning en de realistische verbouwingskosten.

Werkgebied van SENS architecten

Onze meeste projecten bevinden zich in een straal van max. 25 min rijden van ons kantoor te Hever.
Dit zorgt voor een goede en vlotte opvolging van de bouwwerken, wij kunnen eveneens ook sneller op de werf zijn voor dringende interventies.

Covid-19

De maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zijn opnieuw wat strenger geworden.
Uiteraard zien we jou nog steeds heel graag komen, maar graag wensen we dat jullie wel rekening houden met de volgende richtlijnen:

Het dragen van een mondmasker is verplicht.
Ontsmetting vind je in onze ontvangstruimte, maak er gebruik van zoveel je wenst.
Voel je ziek? Blijf dan rustig thuis, wij zullen er ook nog zijn wanneer je je weer beter voelt.
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar